Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. Seanscéal

Bhí fear ann am amháin darb ainm do Magnus. Ba gnáth leis a bheith ar shiubhal leis achan oidhche.

Sean Sgéal.
    Bhí fear ann am amháin darb ainm do Magnus. Ba gnáth leis a bheith ar shiubhal leis achan oidhche. Oidhche amháin. Bhí sé ag smaoitiadh cá h-áit a rachadh sé. Bhí fhios aige go rabh thiar agus thoir tuirseach de. Sa deireadh tháinig fear ag capall anuas an bealach mór. Dfiafruigh sé do Mhaghnus cá h-áit a rabh sé ag dul anocht. Dubhairt Maghnus na rabh sé ag dul bealach ar bith go rabh thiar agus thoir tuirseach do. Dubhairt an fhear “Go suas ar mo chúl annseo agus rachadh muid go áit nach rabh tú ann gho fóill. Níor stad go rabh siad ins an Spáinn. Dá mbéadh fhios agam go rabh sinn ag teacht annseo. Bhéadh airgid liom. Bhí mo mháthair ag cainnt (ag) ar ghiota de shíoda na Spáinne. Nach [bac]? leis an t-airgead seo cloch bheag agus caith ar an urlár é muna dtiubhraidh sé duit an téadach. D’imthigh sé isteach fa - choinne (na S) an t-éadach. Cá bhfuil an luach. Dubhairt sé na dtug sé airgead ar bith leis. Ní thig leat an síoda a fhághail. Chaith sé an
    Róise Nic Néill