School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. Seanscéal (continued)

Nuair a bhí Ó Domhnail ag cur suas a chaisleán i nDún-na-nGall an méid a thógadh siad sa lá bhéadh sé leagtha ar maidín lá ar na bhárach.

(continued from previous page)
    gáiridhe. Cuir fáilte rompa agus ní leagfar an caisleán níos mó. Rinne Ó Domhnall seo agus níor leagadh an chaisleán ní bha mhó. Grainne Nic Ghloinn.
  2. Seanscéal

Tá gleann cómhgarach do Chill Chathrach i dTír Chonaill, darbh ainm an gleann bholcain.

Sean Sgéal
    Tá gleann cómhgarach do Chill Charthrach i dTír Chonaill, darbh ainm an Gleann bholcain. Tá sé astaigh i measg na sléibhte. Am amhain bhí lánamhain óg na gcomhnaidhe i gCruaich cómhgarach do Gleann bholcain. Mícheal Ó Cannain a bhí ar an fhear agus Nóra ar mhnaoi. Tháinig fóghmhair amhain olc agus ní thiocfadh leis na daoine an fhéar a shábháil. Tháinig lá amháin maith agus díarr Mícheál ar Nóra ar cliabhán agus an leanbh a thabhairt amach na mhiodhúin. Rinne sí seo agus dfhan sí cómhgarach don chliábhán ar eagla go dtiocfadh gach ar bith ar an páiste. Thoisigh sí féin agus Mícheall
    Róise Nic Néill