Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

Ar an leathanach seo

1. Bhí léigheasanna ag na sean-daoine fadó [?] cuid mhór rudaí. Nuair a bhéadh an triuch ar pháistí ba gnáthach leó iad a chur isteach faoí Bholg asail trí uaire. Nuair a bhéadh an déideadh ar duine ar bith gheobhadh siuad luibh a bhios ag fás i measg préataí. Chuireadh siad isteach i gcanna é ar an teine. Nuair a bhéadh sé té go maith chuireadh siad éadach air. Annsin chuirfeadh siad suas ar leicean an té a bhéadh an déideadh air. CaitlÍn -noc-na Midhe
      1. cleachtas an leighis
    Caitlín Nic na Midhe
    Baineann
  2. Chuir mé iongantais mór ar Chonnachtach nuair a d'innis mé fo go raibh an t-ainm Méadhbha an choitcheannta mar ainm mná i dTír Chonaill. D'admhuigh sé nach raibh aithne aige ar aon Mhéadhbha amhain i gCo. Roscomáin. Ainm eile cailín atá gearr - choitcheannta iDTír Chonaill go fóill Gormfhlaith