Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. Seanscéal (ar lean)

Bhí fear in a chomhnuidhe ar an Ghlaisigh am amháin agus chuaidh sé go dtí an tSrath-Bán.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    dó. Chuaidh sé isteach na chistinnigh. Chuir sé a láimh thart ar an ghreasuidhe agus chuaidh an greasuidhe amach leis. Thug an fear an púca do. Bhí ceithre phunnta aige dó fhein. Chuaidh sé a luighe annsin. D’éirigh se go luath ar maidín lá ar na bhárach. Chuaidh sé ar an traen ag an t-Sráth-Bán agus tháinig sé na bhaile. Ní theachaidh sé un t-Sráth-Bán níos mó.
  2. Seanscéal

Bhí gabh ann aon uair amháin agus ní rabh sé ábalta gach ar bith a dhéanamh.

Bhí gabh ann aon uair amháin agus ní rabh sé ábalta gach ar bith a dhéanamh ach soc seisrigh. Damharc sé suas an bealach mór lá amháin agus chonnaic sé fear ag teacht anuas agus capall bán leis. Tháinigh sé isteach na céarda. Diarr sé ar an ghabh criotha a chur ar an chapaill. Dubhairt an gabh na rabh sé ábalta gach ar bith a dhéanamh ach soc seisrigh. D'fhiafruigh an fear do an dtabhairfeadh sé an
    AT0753: Christ and the Smith
    Gráinne Nic Ghloinn