Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. Seanscéal

Bhí rí ann agus bhí trí ingheannacha aige. Bhí sé pósta an dara uair agus bhí inghean amháin aici.

Sean Sgéal.
    Bhí rí ann agus bhí trí ingheannacha aige. Bhí sé pósta an dara uair agus bhí inghean amháin aici. Bhí an ghiorrsach seo iongantach deas agus bhí an triúr eire ionghantach grannach ba gnáth léithe a bheith ag buaidhealacht caora. Bhí caora dubh amháin ann Bhí an ocras ar an cailín achan lá. Thiocfadh an caora dubh aici, agus diarrfadh an caora dubh uirthi tábla beageas a bhaint amach as a chluas dheas agus bhí achan ceanal bidhar. Ní rabhas ag na daoine eile caidé bhí sé ag fághail ar an chnoc. Rinne duine aca amach go rachadh sí léithi an lá seo. Go bhfeiceadh sí caidé bhí sí ag fághail. Tháinig an chaora dubh ag an ghiorrsach seo agus chuir sí bior isteach anns an bhean eile agus thuit sí na coladh. Thug an caora an bidh don ghiorrsach eile. Nuair a mhusgal an ghiorrach eile bhí an ocras uirthi agus b’eigean duithe ghabhail na bhaile. D’fiafruigh an bhean duithe bhfaca sí rud ar bith. Dubhairt sí nach bhfacaidh sí rud ar bith ach an ocras a bhí uirthi. An dara lá chuaidh an dara chailín suas agus ní fhacaidh sí rud ar bith. Chuaidh an tríomhadh bean suas an tríomhadh lá. Thuit sí na codladh ach bhí súil ar chúl a cinn, agus chonnaic sí an rud a bhí ag dul ar aghaidh. D’innis sí do na mháthair é, nuair a chuaidh sí na bhaile. Rinne an mháthair amach go leagfadh sí uirthi fhéin go rabh sí tinn agus go gcaithfeadh sí croidhe an chaora dubh a fhághail. b’Éigin seo a dheánamh. Diarr an caora ar an ghiorrsach na cosa agus na cnámhaibh a thabhairt léithi agus
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Caitlín Nic na Midhe