Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. (gan teideal)

Creideann na daoine sa ceanntar seo go gcaithfí siad ainmhidhe mairbh, agus leabaid na gamhna, a chur in áit amháin sa cuibhrean nó sa phairc.

Creideann na daoine sa ceanntar seo go gcaithfí siad ainmhidhe mairbh, agus leabaid na gamhna, a chur in áit amháin sa cuibhrean nó sa phairc. Deir siad nach bhfuil se adhamhail. madaidh nó cait a theacht i gcóir na rudaí mairbh seo. Níl duine ar bith sa ceanntar seo, nach bhfuil áit speisealta in a chuibhreann nó a phairc, fá choinne na h-ainmhidhthe mairbh.

Tá dhá loch in aice damh sa bhaile i.e. Loch an Tairbh agus Loch na bhFathach.

Tá dhá loch in aice damh sa bhaile i.e. Loch an Tairbh agus Loch na bhFathach.. Bhí Seamús Ó Muigh ag innse damh go raibh grás ag na daoine fadó a bhí thart fá na lochaibh seo, cinn nc gceart, na gcaorach et, na pitógaí a cathadh amach san loch ag an "Dairibh" (A monster that was supposed to be fed To this present day there is not a lake in Rosses or Gweedore but a monster is (supported) supposed to (by) be dwelling in it.)
    Dubhairt Ó Muigh gur ag na Sídheogaí a bhí cuid acú ag tabhairt in rudaí seo.
    Gráinne Nic Ghloinn