Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

Baile beag liath, suaimhneach is eadh Cill-Liathaigh i gConndae an Dúin.

Baile beag liath, suaimhneach, is eadh Cill-Liathaigh i gConndae an Dúin. Tá na sraideannaí árd, clocha cruinn orthú, na taobhannaí deanta de clochaibh gainimh ag ardughadh suas ó Loch Chuaid (?). Ar an taobh theas d'en bhaile bheag seo tá " Caisleán Chille-Liathaigh " in a suidhe ar chnuic os cionn na locha.
    Ba le Clann Mhic Artain an ait darb ainm Cill-Liathaigh agus Ceann Iartaigh, ach thainig fear darb ainm Séan De Courcey, teaghach de as Sasain agus socruigh síad i Cill-Liathaigh agus thóg síad Caisléan. An sean Caisleán ag Cill-Liathaigh, ghlac Cromail seilbh air fa bhlían 1649. Annsin fuair Tighearna Dufferin an caislean fa bhlían 1708.
    Sgríobh an bhean uasal Dufferin an dan ghalanta " I'm Sitting on the Style Mary ". Tá miodún (?) faoin caisleán tá abhainn bheag ag sileadh, agus roilig cóngarach fósta. Do réir na gCeithre Maighistir chuaidh (?) Níall Ó Lochlann sa bhlían 1149, agus thug arm leis agus sgríos síád Cill- Éoin (?). Tá claidhe deanta de clocaibh thart fa'n roilig agus tá na ballaí d'en sean teach-phobal le feicsail go foill. Tá geafta iarainn crochta ar dhá phillar chloiche ar an roilig seo. Ag taoibh an geafta tá an stíle ( style ) ar a bhfuil tracht san dán.
    Pádraig Mac Ailin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)