Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear agus bean ann i bhfad ó shoin darbh ainm Domhnall agus Máire.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    agus cúig phunnta leis. D’iarr sé ar Mháire é a thaiscidh fáchoinne na coise tinne. Cupla lá na dhiaidh sin tháinig bacach isteach agus cos mhaide air. Thug Máire na cúig phunnta dó. Nuair a tháinig Dómhnall na bhaile ins an oidhche, dubhairt Máire leism go rabh bacach annsin indiú agus go dtug sí na cúig phunnta dó. “Creidim gur sin an chois thinn ar iarr tú orm iad a thaiscidh dó arsa sise. “Féadaidh muid an doras a dhruid agus imtheacht linn” arsa Dómhnall. “Ní sinn an rud a d’iarr mé ort ar chor ar bith ach é a thaiscidh go mbéadh sé a dhith go cruaidh orainn”. Ach béidh mise níos críonna an dara uair” arsa Máire. Lá ar na bhárach tháinig sé na bhaile agus cloch mhuicfeóla leis. Dubhairt sé le Máire go mbéadh sé maith le cur leis an cháil. Teacht do Dhómhnall an oidhche thar na bharach dubhairt sí gur chuir sí crap muicfheóla le achan stoc
    AT1386: Meat as Food for Cabbage
    AT1541: For the Long Winter