Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann aon uair amháin agus rinne sé amach gur chóir an méid ministear a bhí san áit a mharbhughadh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    lá ar na bhárach chas amadán do agus arsa seisean. “Cia mhéad a ghlacfadh agus ministéar a chaitheamh san áit nach bhfeicfidhe níos mó é?” “Cúig a’s púnt” arsa an t-amadán. “Maith go leór siubhal leat anois”, arsa an fear. Cuaidh an fear isteach ‘na toighe agus thug ministir amach do’n amadán. Chaith an t-amadán an ministir ar a dhruim agus síos leis ag tarraingt ar an abhainn. Chaith sé (síos) isteach san uisge é agus tháinic sé aníos arais, fachoinne an airgid. Nuair a tháinic sé go dtí an doras bhí an fear annsin agus greim aige ar mhinistir eile agus arsa seisean. “Maigh ó, tá sé annseo go fóill; gabh síos arais agus caith isteach go maith é”.
    D’imthigh an fear leis agus chaith isteach i lár an uisge dhomhain é. Annsin tháinic sé aníos agus caidé a tcídh sé ach an fear agus greim aige ar an tríomhadh mhinistir agus arsa seisean, “Droch rath air tá mé marbh ag rachaidh leis”. “Bhall fág shíos anois aríst é agus b’féidir na n-iarradh sé a theacht arais,” arsa an fear. D’imthigh an t-amadán agus an tríomhadh ministir ar a dhruim leis agus chaith san uisge é. Nuair a bhí sé d’á chuir síos
    AT1536B: The Three Hunchback Brothers Drowned
    Áine Nic na Mídhe