Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear uasal ann i bhfad ó shoin.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    rabh sé ag an balla. D’éirigh cailín óg amach as an bhád. D’fiafruigh sí do caidé bhí sé ag deánamh annsin. D’innis sé duithe go rabh sé ag cóimhead an balla. D’fiafruigh sí do an n-imreochadh sé cloiche. Dubhairt sé nach rabh gléas ar bith aige, nach rabh cardaí ar bith leis. “Bhal níor shiubhal mise ariamh gan paca cardaí a bheith liom fhéin arsa sise. Chuir sí a láimh i n-a póca agus tharraing amach paca cardaí. Chuaidh an bheirt a d’imirt. Fuair sise an cloiche. Chuir sí d’fhiachaibh air gan dhá oidhche a chodladh san teach amháin nó dá ndeánfadh go bhfuighfeadh sise amach é. Chuaidh sé na bhaile agus d’innis dó’n t-athair caidé mar bhí. Dubhairt an t-athair nuair a bhí na geasa sin air go rabh sé comh maith aige dhul ar cuairt. D’imthigh sé leis annsin. Bhí sé ag siubhal leis ó d’éirigh an ghrian gur luigh sí. Bhí sé ag dul thart le cois árd do bhí ann. D’amharc sé isteach faoi’n bhruach agus chonnaic sé solas beag
    Máire Ní Ghallchobhair
    Cró na Doinne, Co. Dhún na nGall