Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall

go Baile Átha Féidh gan duine éigin a bheith leo a bhí abalta díol agus ceannacht i mbeurla.
  2. Scéal

Bhí fear uasal ann i bhfad ó shoin.

Sgéal
    Bhí fear uasal ann i bhfad ó shoin. Bhí an fhairrge ag teacht isteach go bun a chuid talaimh agus bhí sí ag tabhairt leithí cuid mhóir de. D’imthigh sé annsin agus thóg sé balla mór, nuair a bhíodh an balla críochnuighthe i gcomhnuidhe, bhíodh sé leagtha lá ar na bharach arais. Bhí triúir mac aige, dubhairt sé leis an mhac a ba sine go gcaithfeadh sé suidhe an oidhche sin go bhfeicfeadh sé caidé a bhí ag teacht ar an bhalla. Chuir sé air cóta mór agus thug leis gunna indiaidh na h-oidhche. Chuaidh sé agus shuidh sé ar an bhalla go rabh spéiri an lae ag teacht. Rinne sé amach nach dtiocfadh dadaidh ar an bhalla annsin agus d’imthigh sé go teach sibín agus d’ól sé cupla