Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear na chomhnuidhe thiar i mbaile na Carraice am amháin agus bhí sé pósta.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    dhiaidh. Bhí an buachaill ag an teach róimhe. “Anois” arsa an buachaill “caidé atá le rádh agat”. “O tá arsa an sagart gur cuma caidé rinne mé tá sé annsud cinnte
    Nuair a ghlán an lá tháinic an fear isteach ‘un an toighe agus fuair sé an bhean (na su) agus an greusaidhe na suidhe ag an teinidh. Nuair a tháinic bean an toighe é ag teacht thuit sé i laige. Bhí an greusaidhe na shuidhe ar an stól agus gan é in n-ánan labhairt. Sa deireadh tháinic an bhean aicí fhéin agus arsa seisean. leoga fhéin bhí mise an bhuadharta do dhiaidh tá fhíos ag an ghreusaidhe annsin é. Ó leoga fhéin tchím go rabh tú buadharta thug sé ordú dóibh glanadh amach as an teach agus gan é a fheiceál níos mó. An tráthnóna sin tháinic fear dé na comharsanaigh isteach ag an fhear. “Creidim nach bhfactaí tú rud arbith chom h-iongantach le seo ó d’imthigh tú”. “Maise leabhra tháinic ! “No tháinic mé sagart na paróiste ag goid mo mhuice aréir.
    Máire Ní Éichthighirn
    An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall