Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear na chomhnuidhe thiar i mbaile na Carraice am amháin agus bhí sé pósta.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    mhór siochair an ghealach a bhéith lán. D’fosgail sé siar an doras agus thoisigh ag tiomáint amach na muice. Mhothuigh an fear é agus léim sé in a sheasámh. “Caidé’n oraibh atá oraibh a shaca sgrioblaí gan mhúineadh” amach ar an doras leis an bhuachaill agus bháin as amach an mhéid a bhí in a corp go rabh sé ag an t-Sagart. Bhí an sagart amuigh ag fanacht leis go gcuirfidh sé isteach an mhuc. “Nach bhfuil an mhuc leat arsa seiseán”. “O tá muc liom” arsa an buachaill nach bhfuil an fear marbh annsúid. “á bhí do thost” arsa an sagart “Rinne mise oiread dón fhear sin agus nach dtig leis theacht arais. “Bál go bé rinne tú dó tá se annsin idir corp anam agus uile”. “An rachaidh tú liomsa arsa an sagart”. “Rachaidh cinnte ach m’anam nach dtéigheamh isteach”. “Bhal rachaidh mise isteach” arsa’n sagart. D’imthigh an bheirt leo agus bhí eagla ar an t-sagart é fhéin anois. Thoisigh sé ag sgairtidh amach ar an mhuic. “Huss, Huss, Huss, a deirfeadh sé. “Ach Huss, Huss, Huss, arsa an fear astoigh an é sin sagart na paróiste atá ag goid mo mhuice. Ar shiubhal leis an t-sagart. Chuaidh sé fríd poll mór clabair agus d’fhág sé a chuid buataisé na
    Máire Ní Éichthighirn
    An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall