Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhfuil mise ag deanamh féasta ar a bhearrach. Bhí an chailleach ag éisteacht agus thosaigh sí ag crinngeam. “Ó mo bhearrach bhocht, ó ma bhearrach bhocht” a deireadh sí. Chualaidh an fear siubhail an glór. Siar leis ‘na chomhrann. Bhris sí an glas agus doscail sí é agus cé gheobhadh sí istoigh ach an tseanbhean Fuair sé cnámh agus shaith siar ina sgeadaman é agus thacht í. Tharraing sé aniar an cnámh annsin arais agus chuir giota de’n arán choirce bhí léithe mar lón, ina béul. Dhruid sé suas an comhra mar bhí ariamh annsin agus shuidhe síos agus chríochnuigh o shuipéar.
    Lá thar na bharach thainic Murchadha mór agus thug leis an chomhra. Nuair a d’fhosgail sé é chonnaic sé a mhathair ina luighe tachtaighthe le greim arain choirce.
    “Maise” arsa seisean, “nach dtiocfadh léithe a ham a ghlacann agus gan í fhéin a thachtadh mar sin”.
    “Rinne faire ar an chailligh agus cuireadh í. An oidhche sin chuaidh an fear-siubhail na roilige agus thóg sé an chailleach. D’fhag sé ina luighe í
    AT1536A: The Woman in the Chest
    Searlas Mac Meanamain