Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a lasadh suas agus a’ fosgladh. Thainic éan soluis anoir agus thug leis ubhall de’n chrann. Scaoil an buachaill leis ach ní dhearn sé ach cleite bhaint as an éan. Nuair a chuala an tathair an sgéal dubhairt sé “Dheanfaidh mé lón duit agus caithfidh tú imtheacht go bhfeicfidh tú ca bhfuil an téan soluis”. Fuair an buachaill an lón agus dimthigh sé. Shiubhail sé leis go dtainic ocras agus tuirse air agus sa deireadh shuidhe sé síos le taobh sruthain ag ithe a lón agus deanamh a sgithiste. Sula rabh móran ithte aige thainic sean ghearran bán chuige.
    “An roinnfidh tú do lón liomsa” ars an sean ghearran.
    “Roinnfidh cinnte” arsa an buachaill agus díth sé fhéin agus an sean ghearran gur ith siad a saith. Nuair a bhí siad réidh diarr an gearran ar an bhuachaill a lámh a chur ina chluais dheis agus an gloine agus an buideal a bhí ann a thabhairt aniar. Rinne an buachaill seo. Annsin diarr an gearran air a lómh a chur ina chluais chlí agus an srian agus an dialaid a bhí ann a thabhairt leis. Rinne an
    Máire Ní Chuinn
    Srath na Bratóige, Co. Dhún na nGall