Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Bhí sagart ag léigheamh Aifrinn shíos ar chnoc Bhaile Thaobh Rúsgaidh agus bhí slaugh mór daoine i láthair ag an Aifreann. Tháínig sgaifte saighdiúirí i ngan fhios ortha nuair a bhí siad i lár an Aifrinn, agus mharbhuigh siad gach duine aca ach triúr. D'imthigh an triúr sin bealach na fairrge ach fuarthas greim ortha agus marbhuigheadh iad. Crochadh duine aca ar rifle el na cheann shíos agus fuair sé bás indiaidh cupla uair. Ní bhfuair an áit sin ainm ar bith ó'n lá sin go dtí an lá indiu ach "Sgoilt an Duine."
    Fiche bliadhain ó shoin nuair a bhí na daoine ag deánamh bóthar faoi chnoc Bhaile Thaobh Rúsgaidh fuair cuid aca cupla cloigeann duine, agus tá na daoine de'n bharmhail gurb' iad claighne na ndaoine a marbhadh ar an cnoc sa tsean am.
    Ba ghnáthach le sagart Aifreann a léigheamh síos ar an Mheall Ghorm ar bhaile na Rinne Bhuidhe. Gleann atá ann agus tá cloch mhór fhada ann san áit a bhí an Altóir. Ní tháinig na saighdiúirí ortha am ar bith agus bhí Aifreann ar shiubhail ann ar feadh bliadhanta.
    Tá áit thall i gCeann Droma dá ngairmtear "Lag an
    Cáitlín Ní Shiadhail