Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. An t-am is mó a póstaí daoine san t-sean-am ó Aidbeinte go Máirt na h-Inide. Mí mí rathmhar chun posta is eadh mí na Bealtaine agus laethe mí rathmare chun posta an Céadaoin agus an Aoine. Nuair a postar lánain roimh an Inid ní'l céad ag an bean og pilleadh 'un tighe a athara go dtí Domhnach Cásg.
    Bhí gras ag dul nuair a mbeadh fear ag faghail posta beireadh sé cupla sean-fear leis go dtoigh an chailin agus dheantaí dáil cleamhnais le athair an chailín agus bhéirtí cupla sgor punta agus cupla cinn eallaigh dí.
    Fá tuirim céad bhliadain ó shoin nuair a bhéadh fear dhá phosadh agus gan teaghlach an chailin sasta chruinnigheadh an fear a daoine muintíre agus d'fuadhaigheadh siad an cáilin agus beireadh siad to dtoigh an fhir í agus churtí gárda uirthí agus b'eigean do'n t-sagart a teacht go toigh an fir dóig agus iad a phosadh. Cá bhéad baineas ar bith acha sa am sin acht a ndaoine muintíre féin. I dtoigh an fhir a bíodh an bhainfeas, bhíodh na mná i na duidhe ar na capallaibh ar chulaibh na bhfear.
      1. filíocht
    Anna Nich Suibhne