Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

1. Ó lá bliadhna Úire go dtí an Corgas an t-am is mo a phósann na daoine.
    Tamall maith ó shoin ba ghnatach leo na cailíní a ghuid nó a fhuadach.
    Bhí tighearna talaimh i mBaile Thaobh Rúsgaidh am amháín agus thug sé ar chupla fear dul siar go Ramhras agus cailín deas a bhí ina comhnuidhe annsin a fhuadach do.
    Nuair a thainig fhad leis an teach ní rabh an cailín le feiceal agus cha rabh fhios aca caidé a b'fearr dobhtha a dheanamh. Chuir siad cnó na lachan ar theinidh mar go rabh fhios aca go dtiocfadh an cailín amach nuair a thchifeadh sí an teine. Nuair a tháínig sí amach fuair siad greim uirthí agus thug leobhtha í agus pósadh iad. Richard Williamson a bhí ar an tigearna talaimh.
    Bhí teach osta ag fear darbh ainm do Seamus Mac Ghiolla Bhrighde i mBaile Úi Thighearnáín agus chuaidh siad isteach. D'fhiafruigh Seamús dobhtha caidé bhí a dhith ortha, dubhairt Sean Ruadh fear de lucht an fhuadaigh , "Galún," arsa seisean.
    Roise Nic Giolla Cheara, Gleann Eois
      1. filíocht