Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Sa'n t-sean am thart fá trí ficheadh bliadhain ó shoin bhí scoil i Ladán, ní rabh ann a shean teach a tógadh i bpáirc agus rinneadh scoil de. An t-ainm a thug na daoine air "Teach Phaidiú."
    Daoine ó'n gceanntar a bhí ag theagasg na bpáiste. Bhí fear dar'bh ainm dó Dhorráin ag teagasg na bpáiste. Bhí Ghaedhilg ag na múinteoirí agus bhí meas aca ar an Ghaedhilg, acht char rabh cead aca í a labhairt sa scoil.
    Bhí leabharaí ag na páistí agus bhí slinnte aca le scríobh ortha. Séan Mac Giolla Chearra ata beo gó fóill i nDumhach Mhór, ceann dé na scolaraí a bhí ar an scoil. Bhí meas mór ag na daoine ortha, nuair a bhí siad ag foluimh na páiste, nó bhí siad ag teagasc na páiste, i ngan fhios dó'n shean Tighearna Talaimh.
        1. foirgnimh
    Caitlín Ní Mhianáin