Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó dár'bh ainm do Séamus Mac Suigáin a tháínig na chomhnuidhe go Baile-Taobh-Rusgaidh as Óileán-Uí-Bhráighe. Chá rabh caoi beo air, ach bhí dorná (?) beag foghlamha aige, agus thóg sé sgoil i dtig bheag cheanntuighe a rabh sé i na chomhnuidhe ann. Sé an pháigh a bhí aige pighinn ó ach'an sgolaire gach seachtmhain.
    Bhí sé an dheas i cead a mhair ach d'éirigh sé garbh leobhtha sa deireadh agus bhí na sgolaraí iad féin comh garbh leis. Chá rabh fhios aige caidé dóigh le iad a stiúradh. D'imtigh sé agus fuair sé ultach áitinne agus d'fhág sé sa cóirnéal é. "Anois," a deir sé. Mar nach rabh múineadh orriabh cuirfidhe misé múineadh gearr orraibh." Duine ar bith aca nach mbéadh a cheachta foghlamhthe aige bhaineadh sé na bríste daobhtha agus cuireadh sé na shuidhe ar an aitinn (?) iad.
    Shuidheadh an máighistir ar stól agus na páistí thart ar an úirlár. Sa am seo chá rabh dadaidh ag dhul ach Gaedhilg agus bhí siad ag feichealt Béarla a fhoghlaim. Nuair a bhí sé réidh leis an sgoil chá rabh an dhuine a gcuid sgolarí tar an Eb. Ob. sin an cinéal leabhairí a bhíodh aca san am.
        1. foirgnimh
    Máire Ní Dhorráin