Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

agus tiomainedh ceadtaí aca aníos ins na díogacha atá a dul fríd na báilte anois.
    Bhí an fhearthainn comh tréan sin gur thuit lán sgálthaí eisg anuas ó'n spéir beo beidheach fosta, cia bith áit a dtáinig siad as. Sin rud nach dtig a dheánamh amach, agus tá daoine an lae indiú ag deánamh amach go bhfuil fairrge shuas ins an spéir.
    Marbhughadh na sloighte caorach, bhí siad na rith i gcois claidheacha ar an fhasgadh agus briseadh a gcuid cinn i ndeádan a chéille gur marbhughadh iad. Séidead stoc eallaigh amach leis an fhairrge, a bhí ar fhásgadh fosta. Ní féidir leo an mhí no an lá a innsint damh, ach gur san bhliadhain 1839, a tharluigh seo uilig.

Cáit Ní Cholla
    Seiseadh