Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Bhí long iasgaireachta am amháin amuigh ag Carraic an Fhranncaigh. Chuaidh a chuid seoltaí as obair. Ní raibh tárail ar bith ábalta a dul amach a cos le iad a shabhail. Rith an long ar mhullach Charraic na Frainnce. Bhain na iasgairí díobhtha a gcuid éaduigh agus bróga. Agus léim siad dul a snámh isteach na chladaigh. D'éirigh an fhairrge creathnach mór. Marbhadh iad in éadan na carraice. Bhí na daoine ag fághail lámha as cosa isteach leis an trágh na dhiaidh sin. Bhí eagla ar na daoine a dul a chois an chladaigh na dhiaidh sin go bhfeicfeadh siad an lá. Tugadh sgoilt Eilbh ?? ar an áit na dhiaidh sin.
    Cáitlín Ní Shiadhail
    An Tonn Bhán, Co. Dhún na nGall
    Seán Mac Fionnlaoigh
    45
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
  2. Bhí fear ar an bhaile seo darbh ainm Bhrian Nich Giolla Cheara. Bhí cruach bhréagh feir aige bliadhain amháin. Bhí sí an chomhgharach do bhealach mhór an condaidhe. Bhí misiun ann san am cheadna. Ach nuair a bhí na daoine ag dul chuig an misun bhí fear ag dul thart an bealach mór agus piopa in a bhéal. Thuit drithleóg amach as an phiopa agus cuireadh an cruach ar theinidh. Agus ní dteachaidh daoine ar bith an misun an tráthnóna sin, ach ag cur na cruaiche as. Bhí béag as mór ag iompar uisge go raibh siad tuirseach de na saoghal. Nuair a uair na daoine as í bhí cuid mhaith de doighthe.