Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. D'fhág bád Dumhach Bheag ar an 18 adh lá déag de mhí na Lughnasa 1842. Bhí ochtar fear déag ar an bhád; bhí siad ag dul go Sasain chuig an Fhoghmhair. Bhí fear amháin agus cha rachadh sé ar an bháid muna a dtabhairfeidh siad stiúr an bháid dó, agus shiubhal sé go Rath-Mhaoilin agus nuair a chauidh sé an fad sin, bhí sgéal ann roimhe go rabh na daoine eile caillte. Seo cuid de ainmneacht na ndaoine a bhí ar an bhád - Eoghan Garbh Mac Suibhne; agus Séamuis Mac Giolla Cearr; Seán Uí Martain agus Prionsa Mac a t-Saoir; Duglas Ó Dochartaigh. An dóigh a cailleadh iad tháinig stoirme caitle ortha agus tionntuigheadh an bád agus caillte uilig iad.
    Anna Nic Suibhne
    Tulaigh na Dála, Co. Dhún na nGall
    Labras Mach Suibhne
    56
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
  2. Bathadh dhá ghasúr i mbád Ceann-Droma fá thuairim trí fhichid bhliadhain ó shoin, d'ar ainm Seán agus Séamus Ó Mheanáin ladain. Bhí siad ag buachailleacht agus chuaidh Seán amach le é féin a nigh san uisge agus chuaidh sé amach ró-fhada agus fuair sé casta ins na srainingaí agus chuaidh Séamuis amach le tarrthal a thabhairt air, agus fuair sé greim ar Sheamuis agus baidheadh an bheirt aca.