Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. D'fág fear d'arbh ainm do Seámus Mac Ghiolla Cheara Baile Uí Uidhrin, nuair a bhí sé seachtmhogha bliadhna d'aois agus shiubhal leis go "Foundary McClintock" trí no ceithre de mhilte taobh amuigh de Leitir Cheannain. Ceannuigh sé ceann agus cupla soc fá choinne na séisiura agus d'iomchar na bhaile iad ar a dhruim. Bhí sé aris ins an bhaile roimh an oidhche.
    Róise Nic Ghiolla Cheara
    Sean Mac Ghiolla Cheara
    50
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
  2. Éoin Mac Ghiolla Cheara a bhí i dTullach Chonnaill bhí sé na spealadóir an-mhaith. Tiocfadh leis spealadóireacht a dheanamh le fear ar bith sa cheanntar. Bhain sé caogadh stúcaí coirce le córóin agus rinne stúcaí de i lá amháín.
    Róise Nic Ghiolla Cheara, Gleann Eois