Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ar an Tonn-Bháin am amháin darb' ainm dó Séimí Mac Giolla Cheara. Lá amháin tháinig Aifriceannach isteach go Port-na-Long agus dubhairt sé nach rabh fear ar an bhaile a rabh in a snámhaidhe comh maith leis féin. Tháinig Séimí 'un tosaigh agus dubhairt sé go rabh sé féin comh maith leis. Dubhairt an chaptaoin go dtabhairfeadh sé deich bpunnt dó'n chéad duine aca a rachfadh amach míle slighe ó'n chéidh, agus teacht isteach aráis. Cuireadh an long amach míle slighe mar mharc dóbhtha. Annsin d'fhág an bheirt an chéidh agus thoisigh siad a' snámh. Ba é Séimí an chéud duine a shroich an chéidh aráis agus fuair sé na deich bpunnt. Bhí iongantas ar gach duine fá'n dóigh gur fhág Séimí an t-Aifricennach ar deireadh, nó bhí sé ráidhtighthe gur snamhaidhe ar dóigh a bhí 'san Aifriceannach.
  2. Bhí fear ar an Tonn-Bháin am amháin darb' ainm dó Tomás Mac Giolla Cheara, mac dó Shéimí. Ins an am sin bhí muilinn ag 'ul ar aghaidh i gCeann-Droma choinne coirce do mheilt. Thug Tomás dhá fhichead
    Cáitlín Ní Shiadhail
    Rapa, Co. Dhún na nGall