Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Bhí oilean i nDubhach Bhig am amháin agus bá gnáthach leis na daoine a dhul isteach uirthí nuair a bhéadh siad ag dul amach a iasgaireacht. Ach tráthnóna amháín chuaidh baicle mór síos "na chladaigh ag dul amach a iasgaireacth. Chuaidh trí curraigh amach agus beirt fhear i ngach currach aca. D'fhan an chuid eile astoigh go bhfeicfeadh siad an bhfuigheadh an mhuinntir a bhí amuigh a dhath eisg.
    An mhuinntir a bhí amuigh chuaidh siad isteach agus lás siad teinidh mhór ar an oilean le na gcuid a dheanamh réídh. Comh luath agus lásgadh an teine thoisigh an t-oilean a chrathadh agus bá ghoirid go deachaidh 'un siubhal. Bhí iongantas a gcroiceann ar an mhuinntir a bhí astoigh ar an chladach.
    Bhí eagla ar na h-iasgaraigh a bhí ar an oileán, agus ní thiochfadh leobhtha fághailt amach duithe. Nuair a bhí an t-oileán amuigh i lár na fairrge casadh an Brazil ortha. Thoisigh an dá oileán a chainnt le chéille fuair na fir amach duithe le na gcuid curraigh agus as go brathach leobhtha. Fuair siad na bhaile slán, agus bhog an t-oileán léithe go Meiriceá.
    Cáit Ní Cholla
    An Seisíoch, Co. Dhún na nGall