Scoil: Caiseal (2) (uimhir rolla 15393)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. I mBaile Thaobh Rusgaidh, tá croca óir i bhfolach faoi urlár toighe Mhichill Uí Fheicheallaigh. Chuartuigh a athair mór é ach saruigheadh air a fhághail. Na Lochlannaigh a chuir ann é. Nuair a cuireadh an tóir ortha as Eirinn d'folaigh siad an t-saidhbhreas ar eagla go dtuiteadh sé i lámha na nGaedheal.
    Faoí'n urlár seo tá poll mór san áit a bhfuil an t-ór folaiste agus clár cloiche ar mhullach an chroca. Tá cat fiadhain mar gharda ar an t-saidhbhreas seo. Ní rabh fhíos ag Micheal go rabh ór ar bith ann go rabh an t-urlr astoigh aige. Bhí na sean daoine ag innse do annsin. Níor chuartuigh aon duine an t-ór ó shoin.
    Chualaidh mé ag rádh fosta go bhfuil croca eile i bhfolach ins an garrdha s'aige féin agus nar cuartuigheadh ariamh é.
    Cáit Ní Cholla
    An Seisíoch, Co. Dhún na nGall