Scoil: Baile Mhichíl (uimhir rolla 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Dhún na nGall
Brian Ua Gafacháin

Ar an leathanach seo

1. Cuireann gach teaglach san áit seo préatai. Sé m'athair a chuireann na préátaí dúinne. Cuireann sé aoileach ortha agus ní chuireann sé rud ar bith eile ortha acht sin. Cuireann sé na préátaí i ndrilleanna agus gnídheann sé iad-san leis an t-seisrigh. Sé an chéad rud a gnídheann sé na, "treabhann sé an talamh agus annsin forsuigheann sé é cupla uaire é. Annsin fosglann sé é agus spréidhean sé an aoileach ins na claisneacha agus annsin druideann sé iad. Cuirtear na préataí luatha i n-iomair agus gnídhtear iad san le spád agus sluasáid. Geibhtear na spádai san t-siopa.
    Deantar sgoilteacha le na gcur ann agus sé an dóigh a ndeantar iad na: gearrtar píosa as an preáta ina mbéadh súil amháin ar a laigheadh. Nuair a bhíonn na sgoilteacha déanta cupla lá déantar iad a dhiopáil agus nuair a thig na barrai aníos cuirtear lán ortha agus tamall ina dhiaidh sin glantar
    Seán Mac an t Saoir
    An Baile Úr, Co. Dhún na nGall