School: Baile Mhichíl (roll number 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Dhún na nGall
Brian Ua Gafacháin

1. Siad na luibh h-ainmneacha atá ar na luibheanna a fhásann ins na cuibhrinn thart fá'n áit seo na cúl faithche, copoga, lustar, feathlainn, féar fiadan agus súilíníf buidhe.
    Deirtear go bhfuil cúl faithche ina leigheas dó'n chasachtach nuair atá sé bruigthe agus annsin an súgh atá air a ól. Bíonn na garsai ag tarraingt duilleogai an neallais agus ag déanamh toitiní ásta agus bíonn sé fíor olc dóbhtha.
    Rud fíor olc dó na feirmeoirí atá ins na luibheanna seo mar go mbíonn an talamh doiligh trabhadh nuair atá siad ag fás ann. Bíonn na feathlainn ag fás ins an choirce agus bíonn cuid de na daoine a dtarraing agus bíonn stócaí thart ar n lámhaibh acu ionnus nach dtiocfaidh na poinnti géara atá ar na duilleogai ortha. Bíonn an coirce doiligh a bhaint nuair
      1. cleachtas an leighis
    Cáit Ní Bhaoighill