Scoil: Baile Mhichíl (uimhir rolla 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Dhún na nGall
Brian Ua Gafacháin

Ar an leathanach seo

1. Fá'n am dé'n bhliadhan 1845 a tháinig an droch saoghal agus luigh sé go trom ar an ceanntar seo. Dó tháinig an dubh ar na preataí agus lóbh siad fósta agus fuair cuid mhór daoine bás leis an ocras mar gur na preataí a bhí mar priomh bhiadh acu.
    Bhí cuid mhór daoine ann an t-am sin na mar atá anois. Thóisigh na daoine annsin ag ithe turnapai agus luibheannai. Bhí droch dhóigh amach ar na daoine ach nuair a bhí an droch am cor a bhéith thart fuair siad cuideadh beag ó Riaghaltas Sasana; cuireadh airgead anall chúca.

Chuaidh daoine ar shiubhal go Meiricea le airgead a dhéanamh fósta. Ón amh sin amach ní rabh oiread nó leath
    1. am
    Cáit Ní Bhaoighill