Scoil: Baile Mhichíl (uimhir rolla 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Dhún na nGall
Brian Ua Gafacháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí cuid mhór daoine bochta ag dul thart fan áit seo san t-sean aimhsir. Dó bhí deir ann darb 'ainm dóbhtha Seán Bán, Cannaig, Seamus Inbhir, Tom na Spág agus Mac Craith, Ba gnathach le na daoine sin bheith thart fan áit seo. Ba gnath le malaí a bheidh atha. Nuair a thiocfadh siad thart go minic bheadh siad ag cur fútha ins na toighthe thart fan bhaile. Béadh cuid acha fior dalba agus béadh cuid acha fíor deas. Bheireadh na daoine déirce dobhtha Bá gnáthach le Séan Bán cuartughadh airgid agus bá gnáth le Cannaigh a bheidh thart ar an dóigh ceadhna ag cuarthughadh airgid agus Seamus Inbhir a bheidh thart ag díol rudaí agus Tam na Spág ag cruinneadh mine agus plúir agus rudaí eile fosta agus ba gnathach le Mac Craith ag cruinead airgid.
    Bhí Séan Bán as Oilean Toraigh agus as Inis Éoghain Cannaigh,
      1. daoine de réir aicme