Scoil: Baile Mhichíl (uimhir rolla 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Dhún na nGall
Brian Ua Gafacháin

Ar an leathanach seo

1. An chaitheamh aimsire atá ag na buachaillí na ag buaileadh liathróidh coise agus ag déanamh gaisge fá choinne connín a fhághailt as sreang iarainn. An chéad rud a deintear na lúb a tionntuigh ar gach taobh dé'n sreang iarainn agus lúb amháin a chuir isteach san (córda a ceangailt) eile agus annsin píosa córda a ceangailt dé'n lúb a chuirtear isteach san ceann agus annsin ceangailt córda dó píosa adhmaid agus chuir an t-adhmad san talamh agus píosa eile a chur san ralamh agus an gaisge a chur air.
    Deánann siad gaisge de fhionnad "capaill fá coime éan mar lón dubh, naosgan agus an smaolach, an dóigh a deintear an gaisge na
    Domhnall Ó Fhríghil
    An Baile Úr, Co. Dhún na nGall