Scoil: Baile Mhichíl (uimhir rolla 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Dhún na nGall
Brian Ua Gafacháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí aimsir fíor olc ann i n-aimsir na bPéin-Dlighthe. Bhí na Produstúnaigh an olc dó ná Caitlicigh agus bhí siad i gcomhnuidhe i ndiaidh na sagart ag iarraidh iad a mharbhadh agus ní leigfeadh siad dobhtha an t-Aifreann a léigheadh ach oiread.
    Bhí sagart ag léigheadh Aifrinn amuigh ar chúl cruic a dtugadh siad Croc na Déanallaigh air agus bhí sluagh mór daoine ag éistéacht leis an Aifreann agus tháinig cuid mhór sáighdiúir thart agus bhí siad leis an sagart a mharbhadh.
    Dubhairt an sagart leobhtha "Tabhair cúig bomaite eile dhamh", agus thug siad deich bomaite dhó. Bhí an sagart ag labhairt an Aifrinn agus nuair a bhí an cúig bomaite caithte
    Eibhlín Ní Fhríghil
    An Baile Úr, Co. Dhún na nGall