Scoil: Baile Mhichíl (uimhir rolla 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Dhún na nGall
Brian Ua Gafacháin

Ar an leathanach seo

1. Sul a raibh iomradh ar bith ar na Scoileanna Náisiunta bhí scóil i-mBaile Láir ins anáit a bhfuil Oifig an Phuist Baile Láir anois d'arbh ainm do Scoil Cois-claidhe. Cá raibh scoil ar bith ins an cheantar seo an t-am sin agus bhí ag na sgolairi o'n áit seo agus ó áiteacha eile sé míle a shuibhal go dtí an sgoil sin.
    Cá raibh an sgoil sin cosamhail leis na sgoltacha a tá ann anois mar biodh an sgoil aca i sgiobal. Ní raibh na suidheacháin ins an sgoil sin cosamhail leis na suidheacháin a tá ins na scoileanna anois mar suidheachain fada treasna a bhí ionnta cosamhail le fuirm. Is an sglátai a sgriobhad na sgolairi agus a dhéanfagh siad a gcuid céist fósta.
    Bé an t-ainm a thugadh na daoine ar an mhaighistear na an Maighistear Mhór. Chá raibh sé ag múineadh Gaedhilge ar bith ins an sgóil mar nach raibh meas ar
        1. foirgnimh
    Brighid Nic Suibhne