Scoil: Baile Mhichíl (uimhir rolla 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Dhún na nGall
Brian Ua Gafacháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean-sgoil ar an t-Seannach i bhfad o shoin agus bhí sé i sgioball Aodha Ui Bheaglaoich. Ba gnáthach le gach sgolaire ó'n áit seo tart go léir dul go dtí an sgoil sin. B'é an maighistear a bhí ann na Seamus Ó Bheaglaoich agus ní rabh siad ag fághail mórán fóghlumtha.
    B'é béarla go léir dó bhí na sgolairi ag fóghluim agus bhíodh siad ag sgríobhadh ar sclátai le pinnscláta. B'é an páigh do bhí ag an maighistear na airgead a bhéirfeadh na sgolairi dó. Chaithfidh gach duine dá rabh ar sgoil pighinn a dhíol leis an mhaighistear gach seachtmhain agus sin a rabh de páigh aige.
    Ní h-éadh strainsear dó bhí ins an an mhaighistear mar gur lei an sgiobol seo agus ní rabh áit suidhthe na dadaidh eile ann. Ní shuideadh an maighistear ar chor ar bith mar ní rabh áit le suidheadh aige. Córr - uair suidheadh na sgolairi thart ar an urlár agus gach lá caithfeadh
        1. foirgnimh
    Maighread Ní Mairtín