Scoil: Baile Mhichíl (uimhir rolla 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Dhún na nGall
Brian Ua Gafacháin

Ar an leathanach seo

1. Timcheall seasca bliadhain ó shoin dóigheadh teach in Arathíre a ba le Micheal Mac Giolla Cearr agus teach ceann tuighe a bhí ann. 'Sé an dóigh a dóigheadh é na chuaidh Micheal agus a bhean amach ag cuartaigheacht oidhche amháin agus d'fhág siad an chlann istigh leis an teach a choingbhailt daobhtha. Nuair a bhí siad amuigh tamall chuaidh na buachaillí amach le éanacha a chuartughadh agus thug siad aibhleog leobhtha. Chuaidh siad isteach go dtí an garrdha agus chuir siad na trí cruacha a bhí annsin ar theinidh annsin. Dóigheadh an teach go dtí an talamh agus dóigheadh gach sopóg a bhí ins na cracha fósta.
  2. Timcheall tríocha bliadhain ó shoin dóigheadh teach i mBaile Úr. Ba le Pádraig Ua Conghaile an teach
    Brighidh Nic Suibhne
    Earra Thíre na Binne, Co. Dhún na nGall