Scoil: Baile Mhichíl (uimhir rolla 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Dhún na nGall
Brian Ua Gafacháin

1. Timcheall caoga bliadhain ó shoin báthadh triúr duine as luing comhgarach do theach an t-soluis.
    Fuarthas na fir arís agus bhí clog beag óir ag fear acú i na phóca agus cuireadh iad i n-Ára Thíre comhgharach dó'n Teach Soluis.
    Deirtear nár ghabh duine ar bith i gcomhair na h-uaighe ó shoin agus go gcaithfidh go bhfuil an clog óir annsin go fóill. Tá an uaigh annsin agus tá leac mór ar a bhárr.
    Tá áit eile fosta i mBaile Úr a tugtar Cnoc na Géanluigh air agus deirtear go bhfuil ór annsin fosta. Bhí daoine ins an áit seo a dtugadh siad Galltaigh Ros Circ ortha agus bheirfidh siad leo na h-ainmhidhe go léir ag na daoine agus sgaoileadh siad na circ ar na
    Eibhlín Ní Fhríghil
    An Baile Úr, Co. Dhún na nGall