Scoil: Cruach Ros (uimhir rolla 15532)

Creamhros, Co. Dhún na nGall
Colm Ó Baoighill

Ar an leathanach seo

1. Tá cloch thíos ar Tráigh Stocair agus bheirtear "Cloch Fhinn Mhic Cumhaill" uirthí. Deirtear gur chaith Fionn í ó Inis Eoghain thrasná ná Súilighe.

Tá cloch in Ara Aodhaire a bheirtear an "Cloch Mhór" uirthí. Deirtear gur chaith Fionn í fosta ó Inis Eoghain.

Deirtear go bhfuil fear de ná Fiannaibh curtha ar bhárr Chnoc Murrin. Tá scéal ag ná sean daoine go dtainic fear dé ná Fiannaibh ó'n saoghal eile agus nuair a chonnaice sé an méid abhí ins ná fir a bhí annseo thoisigh sé ag gaíridhe agus rinn sé oiread gháiridhe is go bhfuair sé bás. Cuireadh é ar bhárr an chnuic.

Tá áit ar an taoibh eile dé'n Mhaoil Ruaidh dar b'ainm Ros Goill. Deirtear gur ó Goll Mac Mórna fear de ná Fianaibh a fuair an aít a h-ainm.