Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

Ar an leathanach seo

1. Tá tailliúir amháín san bhaile seo. Oibrigheann sé in a theach fhéín. Ní gnáthach leis éádach a bheith aige in a theach fhéin le díol. Éadach síopa atá san áit. Ní chaitheann na daoine éadach deánta san áít. Ní dhéantar leintreacha san áit. Cniotáltar stocaí san áit. Sníomhann siad snaithe as olann. Cuireann na daoine édach speisialta ortha fhéi Dia Domhnaigh. Cuireann siad éadach speisialta ortha fhéin nuair atá duine dul a fhághail posta. Tá cúig tailliúirí san pharóiste ar fád.
  2. Naomh De Bheadóg Naomh Patrun an cheanntar seo. Níl eólas ag na daoine ar aon mhainistir nó aon teampall a bhí aige san áit.
    Níor chuala mé ariamh fá aon mhíorbhuailte a ndeárna sé san áit.
    Níl eóas ag na daoine ar chá h-áit ar chuireadh an naomh. Baisteadh an pharóiste seo indiaidh naoimh De Bheadóg. Bheirtear Cluain De Bheadóg ar an pharóiste seo. Séipeál Naomh De Bheadóg an t-ainm a bhí ar an
    Tomás Mac an t Saoir
    Seanach, Co. Dhún na nGall