Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

1. An Gabha agus an Chearta
    Tá sé gaibhne ins an paróiste seo mar tá, Seámus Mac Giolla Cearra, Padraig Mac Giolla Ciorr, Prionnmar Ó Siobhail, Seán Ó beaglaoic, Thomson agus Mac Garbaí. Níl fhios agam an rabh a muinntear na ngaibhne nó nach rabh acht tá fhios agam go rabh athair SeáinUí Bheaglaoich na ghabha. Tá ceardcha Sheámus Mac GiollaCearra agus ceardcha Seáin UÍ Beaglaoich i gCeann a locha. Coinnuidheann Prionnmar Uí Siabhail i gCeann Droma agus tá, Pádraig Mac Giolla Cearra choimhnuidhe i gCéideadh. Tá an chuma cheadna ar na doirre sin agus tá ón dhioras eile, Níl aon teallach in gach aon ceardchaig. Tá na builg déagra mar chroidhe. Cuireann an gabha cruidhtheacha ar bá nó ballógaí. Is féidir leir an ghabha seiseacha a deásadh, ach ní seánann sé iad. Ghnídeann an baga pionnaí do na cliashia agus cluara dó na práideanna ghnidheann sé gearsraí maithe agus tá siad níos fearr nó na gearsaí a geibhsear ó aíteacha eile. Ghnibheann an gabha obair amuigh mar tá an fheirm uilig le oibruighadh aige.
    Maire Ní bheaglaoich
    Seanach,