Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

Ar an leathanach seo

1. An luibh is mó a ghnídheas dochar dó'n talamh sé an Farabán. Tá luibheanna eile fóta mar Copagach, Cál Gort, agus lámha Fuara a ghnídheas dochar dó'n talamh. Ghnídhean an Cál Gort na bárraí a mhuchadh corr uair.
    Deirtear nach bhfásann an buachallán buidhe in áit ar bith ach i dtalamh maith.
    Tá luibh ar a dtabhartar Bachrán. Deir na daoine da n-ólfa an subh atá ins an Bhachrán go bhfuil sé maith fá choinne casachtaigh. Ba ghnáthach leis na daoine Coll Fáithche a bhruith agus an subh a ól mar léígheas dó'n Bhricíneach. Bá ghnáthach Gáirleóg a bhruith agus an subh a ól mar léigheas do chasachtach.
    Níor chuala mé aon scéal fá ca tuige a bhfuil a leithéid de cuma ar dhuileóga airithe. Ba ghnátach leis na daoine Coll Fáithche a thabhairt do na h-ainmhidhthe. Ghnídheann na daoine usáid as Machaire an Duilisg, Duilisg agus Slabhac mar bhiadh dobhtha féín.
    Bá ghnáthach leis na daoine éadach a dhathughadh le cáirt na gcarrarraigeacha agus le fraoch. Tá nimh ins an
      1. cleachtas an leighis
    Tomás Ó Siadhail