Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

Ar an leathanach seo

1. Is é Ceann-a-locha an t-ainm atá ar an bhaile in a bhfuil mé mo chomhnuidhe. Paróiste Fanaid an t-ainm atá ar an pharóiste in a bhfuil mé agus Cill Mhic Néanáin an bharúntacht. Tá cúig toighthe déag ins an bhaile. Ins an am fadó bhí teach a's fiche ann. Ó Beaglaoich Ó Ceannainn agus Ó Siadhail na sloinnte is coitcheannta ann. Tá Ceann-a-locha suidhte ag Ceann an Locha agus is é sin mar fuair sé a ainm. Tá ceithre sean daoine ann atá ós cionn searchmhó bliadhain d'aois. Tá cuid mhór sean bhallóg ins an bhaile seo. Bhí nios mó ann cupla bliadhain ó shóin ach cóirigheadh iad. Chuaidh cuid mhór daoine ar shuibhal go h-áiteacha eile ar an bhaile seo. Cuaidh teaghlach amháin go Ameiriocá agus fiche duine eile as teaghlaigh eile.
    Sgríobhadh amhrán fá shean bhó a bhí ins an bhaile seo am amháin agus bhí ainm an bhaile i n-úsáid ann. "The old cow of Kinnaglough" an t-ainm a
    Cionn an Locha, Co. Dhún na nGall
    Maighread Ní Bhaoighill