Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

1. Laethe Áirighthe. 18adh – 5 – 1938
    Char chóir toiseacht ar obair ar bith Dia Sathairn. Deirtear an obair a toisigheas tú Dia Sathairn nach mbéidh ádh ar bith ar an obair. Deirtear má thoisigheann duine a chur suas toighe úir Dia Sathairn go mbéidh droch ádh ar an duine a bhéas in a chomhnaidhe ann. Deirtear go bhfuil Dia Luain, Dia Máirt agus Dia Ceadaine ádhamhail le truic a athrughadh isteach go teach úr. Deirtear nar chóir duit capall óg a fhoghluim le treabhadh a dhéanamh Dia h-Aoine nó Dia Sathairn.
    Deirtear go bhfuil Aoine an Chéasta in a lá ádhamhail le preataí luatha a chur agus deirtear nar chóir preataí ar bith a chur roimhe an lá sin. Deirtear mur gcuirfidh tú cáil i Bealtaine nar chóir duit é a chur ar chor ar bith.
    Tomás Mac an t Saoir
    Seanach, Co. Dhún na nGall