Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

an fath atá Lag an Tobar air.
    Poll an Mhadaidh Uisge - Bhí cuid mhór madaid ann roimhe seo agus bhíodh madaidh uisge annseo ins an pholl.
    Tháinig fear mór láidir isteach i mbád go h-Arathiara. Shiubhail sé leis agus casadh albanach air ag Scoilt an Albanaigh agus mharbhuigh sé é. Casadh madadh air ar Cnoc an Mhadaidh agus bhain sé ceann de. Chuaidh sé go Tuaim agus casadh Óglach air ag Binn an Óglaigh agus mharbhuigh sé é. Chuaidh sé go Cruachán annsin agus phill sé anuas go Ceann Droma. Casadh fear de chlann Amhlann air a bhealach do agus mharbhuigh sé é. Chaith sé isteach i sruthán é agus bheirtear Sruthán an Amhlann air go dtí an lá indú.
  2. Seo iad na h-ainmneacha atá ar áiteacha ar fheirm m'athara:-
    Casán na gCaoracha:-
    Bheirtear an t-ainm sin air ó tharla gurbh 'e sin an casán a ba ghnáthach leis na daoine a ghabháil nuair a bhí siad ag cur caorach go h-aithrid agus eallach go dtí an cnoc. Rachad siad an bealach
    Maighread Ní Bhaoighill
    Cionn an Locha, Co. Dhún na nGall