Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

Ar an leathanach seo

1. Ma bheireann duine fáinne dhuit ar an lá atá tú dul a fhágháil phosta béidh droch ádh agat. Nuair a bhéadh fear i ngrádh le bean ar bith gheobhadh sé buidéal uisge beatha agus rachadh siad go dtí an teach a rabh an bhean na comhnuidhe ann. D'iarrfadh ceann de na fir an cáilín fá choinne an fhir a bhí i ngrádh leithe. Dá dtabhairfeadh sé céad do'n fhear an cháilín a phosadh chaitfeadh siad socradh annsin cá mhéad airgid a dtabhairfeadh sé leithe. Bhéadh sé mar a gcéádna le eallach agus le muca agus le ach aon rud. Annsin bheireadh siad amach an t-uisge beatha.
    Niall Ó Baoighill, Ceann-a-Locha
  2. I n-aimsir na bPéin-Dlighthe ba ghnáthach leis na sagairt an t-Aifreann a léigheadh suas ag Árd an Aifrinn. Ba gnáthach leobhtha an t-Aifreann a léigheadh suas ag an Chréig Áird. Ba gnáthach leobhtha an t-Aifreann a léigheadh siar ag an scalán i n-aice an
    Niall Ó Baoighill
    Cionn an Locha, Co. Dhún na nGall