Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ins na pairceanna nó astoigh i sgiobal agus corr uair astoigh i dteach dhuine éigin teacht. Bhí sgoil i Gleann-a-Locha san áít a bhfuil teach Éamonn Uí Channain anois. Ba í Roise Nic Carraigh a bhí mar mhaighistreas innti. Ba as Ceann-a-Locha an mhaighistreas agus mar sin de théigheadh sí na bhaile gach oidhche nuair a bhí sí ag teagasg i gCeann-a-Locha. Nuair a bhíodh si ag teagasc i n-áiteacha eil d'fhanadh sí oidhche í ngach teach a mbeadh páistí ag dul na sgoile as. Bheireadh sach ceann de na páistí a bhéadh ag dul ar sgoil dhá pinghin duithe sa tseachtmhain. Bhíodh sí ag teagasg léightheóireacht Béarla agus sgríobhnóireacht Béarla agus Teagasc Críostaidhe Gaedhilge agus beagán uimhriochta. Bhéadh siad ag sgríobhadh ar slinnteacha.
  2. Nuair a bhí aimsear na Geirleanamhna ann bhí ag na sagairt an t-aifreann a léigheadh amuigh ins na páirceanna (?) uaigneacha nó ins na cnuic. Ní rabh cead acu é a léígheadh ins an tseipeál. Nuair a
    1. am
    Maighread Ní Dhubhghaill