Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ghnáthach leó aifreann a léígheamh amuigh faoi'n spéir. Léighthí é thall i gCúl Baic ag bun an chnuic. Bhí sagart ar a sheachnadh agus na saighdiúirí in a dhiaidh. Chuaidh sé go cupla teach acht ní leigfeadh siad isteach é. Chuaidh sé go teach in a riabh duine darbh ainm Domhnall Dhomhnaill Ruaidh ina chomhnaidhe ann agus chongbhuigh seisean é go dtí an mhaidin.
    Tomás Mac an tSaoir, Seanach
  2. Bhain Sasain na séipeáil ó na Gaedhil ins an chruth nach dtiocfadh leis na daoine cruinniughadh le chéile ag Aifreann Puiblidhe. Ar an adhbhar sin chaithfeadh sagart dhul i bhfolach amuigh ins na cnuic agus chruinniughadh na daoine go h-uile aige i ghan fhios go n-abróchadh an sagart Aifreann dobhtha. Ins an am sin bhí duais de chúig chéad phunt le fágháíl ag duine ar bith a bheirfeadh sagart na Phríosúnach. Dheánfaidhe an sagart a dhithcheannadh agus chuirfidhe a cheann ar spíc. Ins an am sin dubhairt seanachaidhe go rabh bruach glas cois an bhealaigh mhóir ag an Chréig Áird áít ar dhubhairt sagart Aifreann. Tá cuimhneadh ag go leór daoine an bruach sin a fheceáíl agus bhéádh na muca ag rabhar thart fá dtaobh de'n
    Mícheál Mac an t Saoir
    Cúl an Doire, Co. Dhún na nGall