Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

Ar an leathanach seo

1. Thart fá'n bhliadhain 1870 bhí dhá ghasúr bheag i gCeann a Locha. Mac Eoghain Uí Bhaoighill a bhí i gceann aca dar a b'ainm Séamus. Mac Eoghain Uí Cheanainn a bhí san ghasúr eile. Bhí sean churrach na luighe i nGarrdha Eoghain Uí Ceanainn. Lá amháin smaointigh na gasúraí seo go rachadh siad amach san churrach. Chuaidh siad amach ann agus ní rabh rámhaí ar bith aca. Nuair a bhí siad amuigh giota maith thusaigh an t-uisce ag teacht isteach san churrach. Sheasuigh na gasúraí suas san churrach agus thúsaigh siad ag sgairtigh. Chonnaic Eoghain Ó Ceanainn iad agus shnámh sé amach go dtí an currach. Chuir sé a mhac fhéin ar a dhruim agus dubhairt sé le Séamús fanacht annsiin go dtiocfadh sé arais ach bhí an oiread sin eagla ar Shéamus bhocht gur léim sé ar dhruim an ghasúir eile. Chuaidh an triúr aca síos agus báitheadh iad.
    Niall Ó Baoighill
    Cionn an Locha, Co. Dhún na nGall