Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tráthnóna amháin chuaidh beirt fhear amach ag iasgaireacht i gcurrach. Nuair a bhí siad amuigh tamall tháinig tonn amháin agus thionntuigh an currach agus cailleadh an bheirt.
  2. Dóigheadh ba shuas ins an Duirthinn céad bliadhain ó shoin. Pádraig Ó Cheallachain a rinne é. Chuaidh sé amach le cochan a thabhairt do na ba. Bhí cochan os cionn na mbó, agus tháiinig splannca amach as an lampa, agus chuaidh sé suas go dtí an cochan agus thoisigh sé a dhóghadh. Tháinig Pádraig isteach agus chuaidh siad a luighe. Nuair a d'éirigh siad ar maidin bhí na ba uilig dóighte agus na caoirigh uilig dóighte. Bhí na beithidhigh astoigh i dteach eile comhgarach dobhtha agus nuair a mhothuigh siad an teine ag teach comhgarach dóbhtha bhris amach ar an doras, agus bhí siadsan sábháilte.
    Pádraig Ó Cheallachain