Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

Ar an leathanach seo

1. Ins an t-sean am bhí beirt ghasúr in a gcomhnuidhe i gCeann a Locha. Séamus Ó Baoighill agus mac Eoghan Uí Cheannainn a bhí ann. Anois báitheadh an bheirt aca i Loch Ceann a Locha agus mar deireann na sean daoine "Is é an amaidaigh agus a n t-óige a bhaith iad". Seo mar tharla an sgéal: lá amháin chuaidh an bheirt aca amach i gcurrach bheag a bhí ag Eoghan Ó Ceannainn. Thiontuigh an bád nuair a bhí siad i lár an locha agus thoisigh an t-uisce ag teacht isteach. Thoisigh an bheirt aca ag scréaduigh mar bhí eagla ortha. Nuair a chualaidh Eoghan an callán rith sé amach. Thug sé iarraidh a mhac féin a shábháil i dtosach ach fuair an bheirt ghasúr greim air agus tharraing siad é faoi'n uisce agus báitheadh an triúr aca. Is é an taisme is mó a tharla i gCeann a Locha ariamh é.
    Maighread Ní Bhaoighill